Skip to content

Wat is een pivot scharnier?

  Een pivot scharnier is een synoniem voor taatsscharnier. Doordat het scharnier verticaal in het plafond en vloer wordt gemonteerd, is er geen deurkozijn meer nodig. Dit zorgt voor een extra luxe uitstraling.

  Gemonteerde taatsscharnier
  Vloerplaat taatsscharnier

  Waar komt de naam pivot scharnier vandaan?

  Pivot is de afgekorte vorm van pivoteren. De betekenis hiervan is het op een steunpunt in het midden ronddraaien. Waar een ‘gewoon’ scharnier in het deurkozijn steunt op meerdere punten, draait een pivot scharnier op 1 punt.

  Doordat de pivotscharnieren verticaal gemonteerd zijn in het plafond en in de vloer en hierdoor dus vanuit 1 steunpunt draait, kan de deur ook in beide richtingen worden geopend.

  De benaming pivotscharnier is dus ontstaan vanuit het woord pivoteren.

  Dankzij de pivoterende werking is het mogelijk de deur in beide richtingen te openen.

  Waar staat taatsscharnier voor?

  Taats is de stalen pen-tap onderaan een verticaal geplaatste as, die in een holte. Zoals we nu onderhand weten worden de scharnieren ook verticaal geplaatst, daar komt de benaming dan ook vandaan.

  Bij de montage van het taatsscharnier wordt een vloerplaat en plafondplaat geplaatst. In de deur zelf wordt het scharnier geplaatst, waar de ‘pin’ uitsteekt, ook wel de taats genoemd. Deze worden vervolgens in de vloer & plafondplaat bevestigd.

  Hier komt dan ook het woord taatsscharnier vandaan.

  Diverse typen taatsscharnieren

  De scharnieren zijn er voor verschillende soorten deuren. Zo zijn deze er voor stalen taatsdeuren, houten taatsdeuren & glazen taatsdeuren.

  Indien er op de link geklikt wordt komt u bij de pagina’s terecht waar meer over de verschillende typen deuren verteld wordt.